Kalp Sağlığınız İçin Beslenme İpuçları
 
ARTICLES
Sports, Nutrition, Diet and EMS Technology

Kalp Sağlığınız İçin Beslenme İpuçları

Genel sağlığımızın temelini oluşturan kalp sağlığını korumanın yollarından biri doğru şekilde beslenmektir. Kanın vücuttaki dolaşımını sağlayan ve dolaşım sisteminin merkezinde bulunan kalbin daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir işleyişe sahip olması gerekir. Bunun için beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, kalp damar hastalıklarının azalması konusunda etkilidir. Kalbin daha güçlü kalması ve olası hastalıklara karşın dirençli olabilmek için sağlıklı beslenmek önemlidir. Yağlı, şekerli, işlenmiş ve hazır gıdalardan uzak dengeli bir diyet yapmak, taze sebze ve meyve tüketmek iyi bir beslenmenin temelini oluşturur. Sağlıklı yağlardan oluşan, tahıl bakımından zengin bir beslenme biçimi kalbin daha iyi çalışmasına destek verir. Beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak başta kalp sağlığı olmak üzere, hipertansiyon, obezite ve yüksek kolesterol gibi kalp rahatsızlıklarına neden olan faktörlerin ortaya çıkmasını da engeller.

Akdeniz Tipi Beslenmeye Ağırlık Verin

Araştırmalar kalp hastalıklarını önlemede Akdeniz tipi beslenmenin yararlı olduğunu göstermiştir. Besin gruplarından ne kadar tüketileceğini gösteren Akdeniz tipi beslenme, dengeli besin çeşitliliğiyle öne çıkar. Özellikle hayvansal besin kaynaklarının daha az tüketilmesi, tahıllı, kuruyemişlerin, deniz ürünlerinin ve taze sebze, meyvelerin öne çıktığı bir beslenme çeşididir. Baklagiller ve zeytinyağının da bulunduğu Akdeniz tipi beslenmede trans yağ ve doymuş yağ miktarı oldukça düşüktür. Omega-3 bakımından zengin olan diyet, kan basıncını düzenlemekte yardımcıdır. Antioksidan bakımından da zengin olan Akdeniz diyeti koroner kalp hastalığı riskini azaltan, kalp sağlığı için oldukça etkili bir beslenme düzenidir.

Sağlıklı Yağ Tüketimini Artırın

Trans ve doymuş yağların, margarin, hayvansal yağ ve tereyağı tüketiminin azaltılması kap sağlığı bakımından koruyucudur. Bu yağ gruplarından kaçınmak özellikle kolesterolün yükselmesini engelleyeceğinden kalp rahatsızlıkları risklerini azaltır. Yağ tüketiminin dengeli şekilde yapılması, özellikle zeytinyağı gibi doymamış yağlardan zengin bir beslenme alışkanlığı edinmek faydalıdır. Kalp sağlığına iyi gelen doymamış yağ kaynaklarından olan avokado, zeytinyağı, keten tohumu, fındık, balık, ceviz, badem ya da tohumların beslenmeye dahil edilmesi gerekir. İçeriğinde Omega-3 bulunan keten tohumu ve balık gibi besinleri dengeli şekilde beslenme sistemine dahil etmek faydalıdır.

Posalı Gıdalara Ağırlık Verin

Kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olan posalı besinler bağırsaklardaki safra asitlerini bağladığından kalp sağlığı için de destekleyicidir. Besin çeşitliliği içerisine ıspanak, brokoli, yulaf, taze meyveler, sarımsak, domates ve baklagilleri daha fazla dahil etmek önerilir. Günde en az 3 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmek, posa bakımından zengin besinleri sofraya dahil etmek kalp sağlığı için etkilidir.

Kan yağlarındaki seviyeyi düşüren ve aynı zamanda damarların iç kısmında oluşan pıhtılaşmayı engelleyen sarımsağı da mutlaka beslenmeye dahil etmekte fayda vardır. Ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL bakımından zengin olan yumurtayı da günde bir adet tüketmek de kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır.  Antioksidan ve E vitamini bakımından zengin olan yer fıstığı, fındık, ay çekirdeği ve badem gibi yemişlere beslenmede mutlaka yer vermek gerekir. Havuç, balkabağı ve tatlı patates gibi beta karoten içeren besinler, C vitamini içeren taze sebze ve meyveler özellikle kalp damar sağlığını korumakta yardımcıdır.

Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin

Beslenmenin yanı sıra kalp sağlığını korumak için mutlaka kilo kontrolü yapılmalı, kırmızı eti sınırlı tüketmeli ve onun yerine tavuk, balık gibi beyaz et türlerini artırmalıdır. Aktif bir hayat tarzı, düzenli egzersiz kan basıncının düşmesini sağlayarak kalbe destek verir. Hareketli bir yaşam aynı zamanda kan kolesterol seviyeleriyle trigliserit seviyesini de normal sınırlara çekmenin yollarından biridir. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak, kalp krizi riskini azaltarak kan basıncının düşmesini sağlar. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve hayat tarzını daha hareketli hale getirmek daha sağlıklı bir kalp ve uzun ömür anlamına gelir.