Alzheimer Hastaları İçin Beslenme İpuçları
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Alzheimer Hastaları İçin Beslenme İpuçları

Nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer, hafıza kaybı ve bilişsel işlevlerdeki azalmayla karakterizedir. Yaygın şekilde görülen hastalıkla mücadelede beslenme kritik öneme sahiptir. Yaşam kalitesinin artması ve özellikle ortaya çıkan semptomların daha yavaş seyretmesi için sağlıklı bir beslenme planı gerekir. Özellikle beyin sağlığına katkıda bulunan, inflamasyonu azaltan bir diyet listesine sahip olmak önemlidir.

Alzheimer hastalarının beslenmesinde özellikle beyin sağlığında etkili olan omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B vitaminleri bakımından zengin bir beslenme önerilir. Bu hastalığa sahip bireylerin işlenmiş gıdalardan uzak durması, sosyal etkileşim içinde olmayı sürdürmeleri, egzersiz yapmaları tedavi sürecinde kritik role sahiptir.

Alzheimer Hastalarının Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Yapılan araştırmalarda düzenli ve sağlıklı bir beslenme diyeti ile Alzheimer hastalığının kontrol altında tutulduğu ve ilerlemesinin azaldığı görülmüştür. Hastaların beslenmelerinde bol miktarda balık tüketimi ve E, C vitaminlerinden zengin besinlerin bulunması gerekir. Düşük kolesterollü besinler ile doymuş yağ oranı da Alzheimer hastalarının beslenmesi üzerinde etkilidir. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulması, yemeklerdeki tuz miktarının mümkün olduğunca azaltılması önerilir. Hastalığın ilerlemesine katkıda bulunan şekerli ve rafine ürünlerin tüketilmemesi de son derece önemlidir.

Sinir sistemi ve kasların düzenli çalışmasında etkili olan peynir, lor, yoğurt,  çökelek gibi süt ve süt ürünleri günlük beslenmede mutlaka bulundurulmalıdır. B vitamini bakımından zengin olan bu ürünler kalsiyum ve fosfor içermeleri bakımından da zengindir. Günde 2 ya da 3 porsiyon tüketilmesi önerilir. Demir, çinko ve magnezyum gibi vitamin, mineral bakımından zengin gıdalar da beslenmeye dahil edilmelidir. Bu besin değerlerine sahip yumurta, kırmızı ve beyaz et, nohut, fındık, fıstık, yeşil mercimek, ceviz, badem, kuru fasulye gibi besinler B, A ve E vitaminlerinin alımı için tercih edilmelidir.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak Alzheimer hastaları beslenmelerinde günlük yağ tüketiminde dikkatli olunmalı, sınırlı şekilde tüketilmesine özen gösterilmelidir. Doymuş yağ oranı bakımından yüksek olan et ve et ürünleri mümkün olduğunca yağsız şekilde pişirilerek tüketilmelidir. Omega 3 bakımından zengin olan balıklarda doymuş yağ oranı düşük olduğundan haftada 2 ya da 3 kez beslenmeye dahil edilebilir. Alzheimer hastalarının beslenmesinde önemli olan balık türlerini kızartma yerine haşlama, buğulama veya ızgara yöntemleri ile hazırlamak daha sağlıklıdır. Bunun yanı sıra haftanın 4 günü yumurta, 2 ya da 3 günü de beyaz et ve baklagillerin bulunduğu yemek türleri de hastaların beslenmesinde yer almalıdır.

Bağışıklığın güçlü kalması, hastalıklara karşı direncin yükselmesi için C vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyveler ortalama 400 gram olacak şekilde belenme listesinde bulunmalıdır. Ayrıca su oranı sebze ve meyvelerde fazla olduğundan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında da etkilidir.  B vitamininin bolca bulunduğu tam taneli tahıllar ve bulgurun dışında ekmek, yarma ve makarna da tüketilebilir. Tahıllı besinler sindirim sisteminin çalışmasına katkıda bulunurken, sinir sistemi üzerinde de etkilidir. Alzheimer hastalarının beslenmelerinde keten tohumu, avokado yağı ve zeytinyağı kullanılması, yaban mersini ve ıspanak tüketimi de oldukça faydalıdır.

Alzheimer Hastalarının Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu hastalığa sahip kişilerin her besini tüketmeleri doğru değildir. Örneğin hayvansal yağların ve bu yağları içeren besinlerin beslenmeye dahil edilmemesi gerekir. Ayrıca çikolata, gazlı içecekler, kahve şeker ya da tatlandırıcılardan da uzak durulmalıdır. Şekerli gıdaların hafızayı zayıflatıcı etkisi olduğundan mutlaka sınırlandırılmalıdır. Yüksek sodyum, doymuş yağ ve kolesterol ihtiva eden besinlerin yanı sıra tuz alımının da mümkün olduğunca azaltılması gerekir.

Alzheimer hastalarının beslenmesini çeşitlendirmek, düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak vücudun dinç kalmasına fayda sağlar. Yeterli, dengeli ve zengin besin değerine sahip yiyecekler özellikle enfeksiyon veya zayıflık gibi durumların oluşmaması için önemlidir. Alzheimer hastalarında bilişsel gerilemeyi azaltan ıspanak, brokoli, turp ve yeşil sebzelerin tüketimini artırmak, özellikle sardalya ve ton balığı tüketmek yararlıdır. Hastalığın seyrini önemli ölçüde etkileyen beslenme konusunda profesyonel destek almak en doğru yöntemdir.