Alzheimer Hastalığını Önlemek için Beslenme ve Yaşam Tarzı
Alzheimer hastalığı, şu anda bilinen bir önleme veya tedavisi olmayan karmaşık bir hastalıktır. Bazı yaklaşımların faydası olduğunu destekleyen ön veriler olmasına rağmen, günümüzde hiçbir şeyin Alzheimer hastalığını veya diğer demansları önlediği kesin olarak gösterilememiştir.
Hangi koşulda olursa olsun, insanların sağlığını iyileştirmek ve sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürmek için yapabilecekleri etkili eylemler vardır.
Bazı araştırmalar, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmanın, semptomlarını geciktirmenin ve hatta oluşmasını tamamen önlemenin mümkün olabileceğine dair umutlar olduğunu göstermektedir. Fakat, fiziksel aktivite ve kardiyovasküler risk azaltma gibi bazı müdahalelerin faydasını destekleyen veriler olmasına rağmen, şu anda hiçbir şeyin Alzheimer hastalığını veya diğer demansları önlediği kesin olarak gösterilememiştir.
Bir dizi ön araştırmalar, beslenme alışkanlığımızın ve yaşam biçimimizin Alzheimer hastalığına yakalanma riskimizi artırabileceğini veya azaltabileceğini öne sürmektedir. Daha çok tam tahıl, meyve ve sebze ve daha az şeker ve yağ tüketimine göre ayarlanmış beslenme alışkanlığının bir çok kronik hastalığın görülme sıklığını azaltabileceği söylenmektedir. Bu diyet değişikliklerinin Alzheimer hastalığına da uygulanabilir olup olmadığı araştırılmaktadır.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı için Hemen Yapabileceğiniz Eylemler
- Çeşitli, besleyici ve düşük glisemik beslenme alışkanlığına odaklanın. C, D ve E vitaminleri, omega-3 yağları ve antioksidan lutein ve zeaksantin içeren gıdaları diyetinize dahil edin. Diyabette olabileceği gibi, araştırmacılar yüksek seviyelerde insülin ve kan şekeri üretiminin beyne zarar verebileceğini ve Alzheimer'ın ilerlemesine katkıda bulunabileceğini öne sürmektedirler.
- Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı kilonuzu koruyun. Bu sadece bağışıklık sisteminizi ve kan basıncınızı değil, beyin ve göz sağlığınızı da iyileştirecektir. Obezite vücudunuzdaki inflamasyonu artırarak diğer hastalıklara yakalanma riskinizi de artırabilir.
- Kan basıncınızı ve kolesterolünüzü normal seviyelerde tutun. Kardiyovasküler hastalığa sahip olmak Alzheimer'ın ilerlemesine katkıda bulunabilir.
- Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Sigara dumanında bulunan toksinler, bir dizi hastalığın gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
- Yaş grubunuz için önerilen sürede kaliteli uyuyun. Araştırmalar, zayıf uyku ile hafif bilişsel/hafıza sorunları için artan risk arasında bir miktar ilişki olduğunu göstermiştir.
- Stresi azaltın.
- Sağlık uzmanlarıyla düzenli olarak kontrollerinizi yapın—Tüm ilaçları reçete edildiği gibi kullanın. Bir eczaneye veya doktora, farklı kaynaklardan aldığınız ilaçların reçetesiz ilaçlar veya bitkisel takviyelerle etkileşim riski taşıyıp taşımadığını teyit ettirin.
- Zihninizi aktif tutun. Bilişsel egzersizlerin Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olup olmayacağı konusundaki tartışmalar devam ederken, zihninizi çevik tutmak genel sağlığınızı artıracaktır.
- Aktif bir sosyal yaşam sürdürün ve sosyal ağınızı genişletmek için çaba gösterin. Çalışmalar, sosyal bir yaşam biçimine sahip olmanın demans gelişme riskini azaltabileceğini göstermiştir. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için gönüllü olarak çalışmak, ilgi duyduğunuz alanlarda kurslara ve aktivitelere katılmak tanıdık çevrenizi genişletmenin yollarındandır.
- Gelişmeleri takip edin. Durumunuza yönelik önleyici faaliyetler ve tedavilerle ilgili araştırmalardaki son gelişmeler hakkında bilgi edinin.