Diyetinizin İşe Yaramamasının Muhtemel Sebepleri
 
YAZILAR
Spor, Beslenme, Diyet ve EMS Teknolojisi

Diyetinizin İşe Yaramamasının Muhtemel Sebepleri

"Ne olursa olsun kilo veremiyorum!" Tanıdık geliyor mu? Her şeyi doğru yapıyorsunuz ve diyetiniz işe yaramıyor. Çok fazla yemiyorsunuz ancak yine de kilo almaya devam ediyorsunuz. Bu sizin suçunuz mu? Yanlış bir şey mi yapıyorsunuz? Yanlış kilo verme planını mı seçtiniz? Aşırı kilolu olmanız mı gerekiyor? Tüm bu soruların cevabı, muhtemelen hayır.

Diyetin başarısız olma sebepleri
Image Credit: TeroVesalainen

Hangi diyeti yaparsanız yapın, hangi kilo verme uzmanını takip ederseniz edin ya da hangi egzersiz programına katılırsanız katılın, kilo verme başarısının sırrı, doğru enerji dengesini bulmaktır. Tükettiğinizden daha fazla kalori yakmalısınız. Durum göründüğünden biraz karışıktır aslında, çünkü hem enerji girişinizi (tüketilen kaloriler) hem de enerji çıkışınızı (yakılan kaloriler) etkileyen birçok faktör vardır.

Günlük kalori alımınızı etkileyen birçok faktör vardır. Ne olursa olsun kilo vermemenize neden olan bunlardan herhangi birisi olabilir. Büyük olasılıkla, problem birkaç faktörün birleşmesidir.

Sizin için hangi sebebin daha uygun olduğunu tespit etmek için her birini teker teker değerlendirin:

Açlık: Aç hissetmek, yemek yememizin esas sebebidir. Ama garip bir şekilde, sıkça yemememizin nedeni başka şeyler olabilir. Kendinizi çok sık yemek yerken ya da büyük porsiyonlar yerken buluyorsanız, farklı yemek seçenekleriyle açlığınızı frenleyebilirsiniz. Daha fazla lifli yiyecekler tüketin ve yemeklerinize protein takviyeleri yapın. Bu stratejiler, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacaktır.

Can sıkıntısı: Düşünmeden yemek, sıkıldığımızda ve dikkatimizi dağıtmaya ihtiyacımız olduğu zaman olur. Aç olmadığımızda yememizin en yaygın sebeplerinden biridir. Öyleyse çözüm nedir? Sıkılacağınızı bildiğiniz zamanlarda başka bir dikkat dağıtma yöntemi (bir arkadaşınızı arayın ya da yürüyüşe çıkın) bulun ya da yemeğe erişiminizi engelleyin.

Az yağlı tuzaklar: Yağ oranı yüksek yiyecekler, daha fazla kalori içerir. Ancak çoğu zaman bu yiyecekler, yüksek şekere sahip olan az yağlı yiyeceklerden daha tatmin edicidirler. Öyleyse daha iyi olan seçenek hangisidir? Küçük bir porsiyon size yeterli geliyorsa, yüksek yağ seçeneğini seçin. Ancak daha fazla yemek isteği duyuyorsanızz, düşük yağlı, düşük kalorili seçeneği seçin. Her iki durumda da egzersiz yapın ve porsiyon kontrol tekniklerini kullanın.

Yeme sıklığı: Sık aralıklarla yemek yemek, her bir öğünde daha az yemenize yardımcı olabilir. Fakat daha sık yemek yemek, aynı zamanda gereğinden fazla kalori alımına da sebep olabilir. Gün boyunca aç olduğunuz için 2-3 büyük öğün ve atıştırmalık yiyorsanız, 4-5 küçük, kalori kontrollü öğünleri deneyin. Bunun yanı sıra, her üç saatte bir yemek yiyorsunuz fakat kilo veremiyorsanız, çok sık yiyor veya fazla yiyor olabilirsiniz.

Stres: Birçoğumuz duygularımızı, yiyeceklerle yönetiriz. Yiyecekler bize rahatlık sağlar, genellikle bir kontrol hissi verir ve bir eğlence kaynağıdır. Ancak bu konfor, fazladan kaloriler anlamına gelir. Eğer, stresin diyet disiplininizi bozduğundan şüpheleniyorsanız, sağlıklı alternatiflerin stresi azalttığını dikkate alın. Yoga yapın, destek için arkadaşlarınızı ve ailenizi arayın ya da yiyecek ile ilgili konularda uzmanlığa sahip olan davranış sağlığı uzmanı bulun.

Yorgunluk: Kendinizi yorgun hissettiğinizde bir canlandırıcıya ihtiyaç duyduğunuzda enerji (yani kaloriler) aramanız doğaldır. Sorun şu ki, aktivite seviyeniz düştüğü zaman yapabileceğiniz en kötü şey, daha fazla kalori almaktır. Atıştırmalığınızı almadan önce, kendinize açlığa mı yoksa yorgunluğa mı cevap verdiğinizi sorun. Eğer yorgunsanız, 15 dakikalık bir şekerleme yapın.

Porsiyon boyutu: Hemen hemen herkes yeme alışkanlıklarında porsiyon büyüklüğü hatası yapar. Eğer diyetiniz işe yaramıyorsa, küçük bir dijital ölçek alın ve yiyeceğinizin her porsiyonunu ölçmeye başlayın. Büyük olasılıkla mısır gevreği, ekmek ya da patlamış mısır gibi birçok yiyecekten bir porsiyondan fazla yiyorsunuz.

Yiyecek seçimleri: Birçok diyet yapan kimse, sağlıklı beslenme etkisine maruz kalmaktadır. Yani, sağlıklı olduğunu düşündükleri yiyeceklerden çok fazla tüketerek gereğinden fazla kalori alımı yapmaktadır. Avokado, örneğin, sağlıklı yağ ile doludur ve çok fazla kalori içerir. Bu nedenle de bu tür yiyecekleri bilinçli ve ölçülü olarak yemeniz gerekmektedir. Unutmayın ki, ne kadar sağlıklı olursa olsun – herhangi bir yiyeceği fazla tüketmek, kilo almanıza neden olacaktır.

Zorlu egzersizler: İster inanın ister inanmayın ancak kilo verememenizin bir nedeni de fazla ve zorlu egzersiz yapmanız olabilir. Her gün biraz fiziksel aktivite yapın. Bu, yüksek yoğunluklu yağ yakıcıları ile birlikte kolay ve makul seviyeli egzersiz programı planlamanız gerektiği anlamına gelmektedir.

Stres kaynaklı tembellik: Bazı insanlar strese daha fazla hareket ederek tepki verir. Ancak bazıları ise sıkıntılı zamanlarını kanepede geçirirler. Eğer zor bir dönemden geçiyorsanız, dinlenmek için kendinize zaman verin. Ancak destek almak ve aktif kalmak için bir arkadaşınızla birlikte kolay bir egzersiz programı uygulamayı da ihmal etmeyin.

Fiziksel faktörler: Tiroid hastalığı gibi tıbbi durumlar, günlük kalori harcamanızı etkileyebilir. Yaş ve genetik gibi faktörler de yaktığınız kalori miktarında rol oynar. Metabolizmanızı etkileyen faktörler hakkında doktorunuzla konuşun.

Vücut yapısı: Kas, yağdan daha fazla kalori yakar. Tüm gün boyunca kalori yakımını artırmak için, yağsız kas kütlenizi artırın. Güçlü kas yaratacak ve hafta sonlarınızı dolduracak kadar yeterli protein tüketin. Evde ya da spor salonunda düzenli vücut geliştirme egzersizleri yapın.

İşiniz: Masa başında oturmanızı gerektiren meslekler, günlük enerji tüketiminizi azaltacaktır. Kilo vermek için işinizi değiştirmeniz olası değildir, ancak günlük kalori yakımını artırmak için ofisinizde basit değişiklikler yapabilirsiniz. Yazarken ayakta durun, asansör yerine merdivenleri kullanın, oturarak yapılan toplantıları yürüyüş toplantılarına dönüştürün. Hatta bazı şirketler, çalışanların günlük aktivite seviyelerini artırmak ve sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için koşu bandı masaları kurmaktadır.

Egzersiz alışkanlıkları: Egzersizlerinizi zamanladığınız yöntem, her biri esnasında yaktığınız kalori miktarında fark yaratabilir. Tutarlı ancak makul olan egzersizlerle kalori yakmak için dengeli bir egzersiz programı yaratın.

Diyetinizin işe yaramamasının nedenini bulmaya çalışın. Ancak unutmayın ki diyetiniz başarısızlığa mahkum değildir. Yukarıda bahsettiğimiz faktörlerden biri kilo vermenizi zorlaştırıyor olabilir fakat zayıflamak istiyorsanız bunu çözebilirsiniz. Yaratıcı olun ve farklı ayarlamalar deneyin. Destek ve motivasyon için de arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişime geçmeyi sakın unutmayın.