Kontrolsüz ve Hızlı Kilo Vermenin Zararları
Sağlıklı bir kiloda olmak ve uzun vadede bu kiloyu koruyabilmek, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların önlenmesinde önemlidir. Aşırı kilolu olmak eklemlerde gereksiz stres yaratabilir ve birçok tıbbi durum karşısında sizi daha fazla riske sokabilir.
Kilo vermek zor iştir, vücudun değişimlere uyum sağlayabilmesi için kontrollü ve yavaşça yapılması gerekir. Bir doktor kontrolünde değilseniz haftada en fazla yarım ila bir kilo kadar zayıflamayı hedeflemeniz gerekir. Bu, vücudunuzun değişikliklere yavaşça uyum sağlamasına izin verecek güvenli bir miktardır. Bu zayıflama stratejisiyle elde ettiğiniz kiloyu uzun vadede korumanız çok daha kolay olur. Önerilenden fazla kilo kaybetmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Genel sağlığınızı korumak için dengeli diyet yapmanız gerekir.
Hızlı kilo verme ile ilgili en büyük endişe, diyet ve egzersiz konusunda olağanüstü bir çabanın gerektirmesi ve bu çabanın sağlıksız sonuçlar üretme ihtimalidir.
Genel olarak haftada yarım ila bir kilo kadar zayıflama önerilir. Bu şekilde kilo verme yavaş gibi görünse de uzun vadede kilonuzu korumanızda çok etkili olacaktır. Basit bir yaklaşımla, bir kilo yağın yaklaşık 7000 kalori içerdiğini düşünürsek, haftada 1 kilo vermek için, her gün aldığınızdan 1000 kalori daha fazla yakmanız gerekir (1000 kalori x 7 gün = 7000 kalori).
Ayrıca, kısa sürede çok fazla kilo verirseniz, daha yavaş ve düzenli zayıflama modeliyle elde edeceğiniz kadar fazla yağ yakamayabilirsiniz. Kısa bir sürede çok fazla yağ kalorisi yakmak zor olduğundan, yağlarınızdan kurtulmak yerine, vücudunuzdaki suyu veya hatta zayıf dokuyu kaybedebilirsiniz.
Bunun yanında, hızlı kilo kaybı, doğru şekilde yapıldığında bazı durumlarda gereklilik de olabilir. Örneğin, obezite ciddi sağlık sorunlarına neden oluyorsa, doktorlar hızlı kilo kaybı için çok düşük kalorili diyetler yazabilir. Ancak bu gibi aşırı diyetler tıbbi gözetim gerektirir. Ayrıca, kaybedilen kiloları uzun vadede korumak da zordur.
Bazı diyetler ile hızlı kilo verme başlangıcı yapılabilir. İlk iki haftalık hızlı kilo verme periyodundan sonra, haftada yarım ila bir kilo olarak önerilen kilo verme sürecine geçilebilir.
Hızlı kilo verme genellikle kalıcı değişim anlamına gelmeyebilir
Hızlı kilo vermek genellikle kısa vadenin ötesinde sürdürülemez olan yaşam tarzı değişikliklerinin sonucu olabilir. Ağır diyete geçerek ve aşırı egzersiz yaparak hızlı kilo verebilirsiniz, ancak vücudunuz bu sürece kısa sürede uyum sağlayamayacaktır. Bu durum sürekli bir yaşam biçimi ve davranış olarak sürdürülemediğinde, hızlı bir şekilde vermiş olduğunuz kiloları çok kısa bir süre içinde tekrar alabilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo vermek yerine, uzun vadede kontrollü kilo vermeyi hedeflemelisiniz.
Sadece yağ yakmıyor olabilirsiniz
Hızlı kilo vermenin bir başka tehlikesi de muhtemelen sadece yağ kaybetmemenizdir. Vücudunuzun yüksek miktarda yağ kalorisini kısa sürede yakması zor olduğundan, vücudunuzdaki suyu veya kaslarınızı da kaybediyor olabilirsiniz.
Hızlı kilo vermenin birçok yan etkisi olabilir
Hızlı kilo kaybı ile ilgili çeşitli ciddi durumlar söz konusu olabilir. Bunlar arasında elektrolit dengesizlikleri, beslenme bozukluğu, safra taşı ve dehidratasyon gibi konular sayılabilir. Ayrıca yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı, kabızlık, baş dönmesi, düzensiz adet kanaması, kas kaybı ve saç dökülmesi de diğer olası yan etkilerdir.
Hızlı kilo verme hapları çok tehlikeli olabilir
FDA (Food and Drug Adminisration - Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu ) 2009 yılında yaptığı açıklamayla, tüketicilerin sağlığını tehlikeye atabilecek potansiyele sahip 72 adet hızlı kilo verme ürününü tespit ettiğini duyurdu. Bu ürünlerin içinde kullanımına izin verilmeyen maddelere rastlanmıştır. Bu ilaçların olası yan etkileri kalp krizi, nöbet ve felçlerdir.